Hvordan smitter gul feber?

Gul feber er en zoonose, der skyldes et flavi-virus som overføres med inficerede myg. Det "gule" i navnet refererer til den gulsot, der rammer nogle patienter.

Infektionen er mest almindelig i områder af Afrika og Sydamerika, og findes både i byer og landdistrikter. Myggene, som spreder gul feber, stikker primært i løbet af dagen til forskel for malariamyggen og påvirker både rejsende og beboere i disse områder.

 

I milde tilfælde giver infektionen hovedpine, kvalme og opkastning. Men gul feber kan blive mere alvorlig og forårsage hjerte-, lever- og nyreproblemer og til lige indre blødninger. Op til 50% af mennesker med den mere alvorlige form for gul feber dør af sygdommen.

 

Der er ingen specifik behandling for gul feber, men det er derimod muligt at forebygge sygdommen via vaccination samt selvfølgelig at undgå at blive stukket af myg. Blandt andet kan myggenet, det at bære tøj der dækker arme og ben, og myggeafvisende midler afhjælpe myggestik. Ved indrejse til visse lande skal der forlægge dokumentation på gul feber vaccination med et stempel og underskrift i det gule internationale vaccinationskort1,2

 

MAT-DK-2200336

  1. https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/g/gul-feber
  2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/yellow-fever