Rekordmange vaccineret mod influenza

Mere end 1,7 millioner danskere var i efteråret forbi egen læge, apoteket eller en privat vaccinationsklinik for at blive vaccineret mod influenza op til årets sæson. Dette er en stigning på hele 28% i forhold til sidste sæson1.

Verdenssundhedsorganisationens (WHO) mål er en dækningsgrad på mindst 75% blandt den ældre risikogruppe for influenza (+65-årige), dette lykkedes i Danmark for andet år i træk1,2. Hvis man undrer sig over, at WHO kun fokuserer på dækningen i den ældre risikogruppe, skyldes det, at kun her kender de fleste lande størrelsen af risikogruppen og dermed nævneren for udregning af dækningsgraden.

Sundhedsstyrelsen havde dog et mere ambitiøst mål end WHO, nemlig at dækningen blandt risikogrupperne gerne skulle nå 95% i 2021/2022-sæsonen, dog med undtagelse af de 2-6-årige børn, hvor målet var 85%, da der her var tale om et nyt initiativ2.

I tabellen1 herunder fra Statens Serum Institut ses antal vaccinerede og dækningsgraden i de forskellige definerede målgrupper for sæsonen 2021/22:

Den høje stigning i dækningsgraden kan ses i lyset af tiltag som Sundhedsstyrelsens informationskampagner og de påmindelser, som borgere modtog fra Statens Serum Institut gennem e-Boks.

Under det hele ligger dog COVID-19-pandemien og herunder frygten for en dobbelt-epidemi, hvor sammenfald i cirkulationen af influenza og COVID-19 ville kunne give anledning til svær sygdom og udfordre kapaciteten i sundhedsvæsenet.

Den flotte tilslutning falder sammen med, at vi for første gang i Danmark havde tre typer af influenzavacciner i program: en nasal vaccine til de 2-6 årige, en forbedret vaccine til plejehjemsbeboere og +82-årige og den fire-valente standarddosis-vacciner, som vi har brugt bredt de sidste år til alle andre.

Med dækningsgrader på 83,5%, 80,7% og 77,8% for henholdsvis plejehjemsbeboerne, +82-årige, og 65-81- årige ligger Danmark for første gang et pænt stykke over WHOs målsætning, selvom Sundhedsstyrelsen mål på 95% ikke blev nået.

Det har været sværere at opnå den ønskede tilslutning til børneinfluenzaprogrammet. At netop information til forældre er vigtig, viste de fokusgruppeinterviews, som blev udført i forbindelse med Sundhedsstyrelsen MTV-rapport om influenza fra 20213. Her udtrykte forældre skepsis i forhold til at lade deres børn influenzavaccinere, specielt hvis formålet var indirekte beskyttelse af de ældre. Modsat viste interviews af de ældre, at de gerne ville vaccineres med bedre vacciner specifikt designet til ældre.

  1. https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsovervaagning/i/influenza-ugens-opgoerelse, tilgået 26. maj 2022. 
  2. https://www.ssi.dk/aktuelt/nyhedsbreve/epi-nyt/2021/uge-46b---2021
  3. Medicinsk teknologivurdering (MTV) af influenzavaccination, 2021 

MAT-DK-2200336